Melegködképzés és Hidegködképzés

Melegködképzés Hidegködképzés Rotoxin

Raktárak fertőtlenítése:

            A kezelés lényege a rovarok elpusztítása, a gabonaraktárak és a gabonasilók falainak réseiben és repedéseiben. Ezt a fajta kezelést leginkább üres raktárhelyiségekben, két tárolási időszak között végzik. A kezelés magában foglalja a nagy hatástartósságú rovarölő szereknek permetként, melegködként – melegködképzés , hidegködként – hidegködképzés és gáz formájában történő kijuttatását

Melegködképzés:

Ennek a kezelésnek a célja a raktárhelyiségekben élő rovarok meleg köddel történő elpusztítása. A kezelést üres raktárakban vagy zsákos gabona tárolásakor lehet alkalmazni. A melegködképzés során a melegköd képző szert 500-600 C –ra felhevített gázolajban kell kiporlasztani. Előnye, hogy nagyon gyors az ölőhatás, látványos az eredmény, a gázolaj durva érintőméregként is segíti az ölőhatást . Hátránya , hogy speciális berendezést igényel, nincs tartós hatásuk és tűzveszélyesek. A melegköd képző szer kijuttatása melegködképző generátorral történik, amely 20 mikronnál is kisebb átmérőjű cseppeket porlaszt a levegőbe és tejfehér színű köd formájában lebeg a légtérben. A melegködképzés csak szakemberek által alkalmazható eljárás, és csak termostabil vegyszerek alkalmazása lehetséges.

Hidegködképzés:

A hidekködképző olyan olajalapú, vagy emulzióképző koncentrátum, amelyet felhasználás előtt vízzel kell hígítani. A munkaoldat robbanómotoros vagy elektromos berendezés segítségével juttatható ki.   Az így keletkezett cseppecskéknek legalább a 95%-ánál 20-50 mikron közötti átmérővel kell rendelkeznie. A nevét is onnan kapta, hogy nem hő közlésével, az oldószer elpárologtatásával, hanem a normál hőmérsékletű folyadék porlasztásával keletkezik a köd.  Kijuttatása történhet hidegködképző generátorral vagy megfelelő porlasztású szórófejjel ellátott permetező géppel. A keverékből a diszperziós közeg a víz még a permetsugárban elpárolog a hatóanyag pedig finom köd formájában ülepedik le. Tartósabb védelmet biztosít a melegködös eljárásnál mert a kijutatott rovarirtó szer megtapad az egész raktár belső területén.

Óvórendszabályok:

Minden eljárásnál be kell tartani a rendeletekben előirt óvórendszabályokat a balesetek elkerülése érdekében. Az előírt védőfelszerelést (overáll, növényvédő kalap, gumikesztyű, sav védő szemüveg, gumicsizma, porálarc) a munkák során ( a permetlé elkészítése, kijuttatása, az eszközök tisztítása) használni kell.

Munka közben enni, inni, dohányozni tilos! A munka befejezése után alapos mosakodás és ruhaváltás kötelező.

Az irtószer őrizet nélkül nem hagyható.

Elsősegélynyújtó felszerelést (az ellenszerrel együtt) olyan helyen kell tárolni használatra készen, amely hely minden közreműködő által ismert, és veszély nélkül megközelíthető.

A permetlé elkészítése (keverés, hígítás) csak megfelelő keverőeszköz segítségével történhet.

Az irtószerek elszóródását, szembe jutását, bőrrel való érintkezését kerülni kell.

A rovarirtás és rágcsálóirtás egyéb módjairól olvashat egyéb szolgáltatásaink között – Rovarirtás Permetezéssel, Rovarirtás Terménygázosítással,Rágcsálóirtás.